Festival Onder de Linden

Kunst

Markt

1, 2 en 3 sep

Op 1, 2 en 3 september was het tijd voor de Art Fair, hét evenement voor kunstliefhebbers! Tijdens deze driedaagse beurs kreeg je de kans om de werken van bekende en opkomende kunstenaars te bewonderen en te kopen.

Op 2 september vond het Festival Onder de Linden plaats. Voor deze editie was speciaal een wedstrijd uitgeschreven voor het ‘En Plein Air’ schilderen. De opkomst was overweldigend en gaf de Markt een speciale sfeer mee die door het publiek bijzonder te waarderen was. De deelnemers aan de plein-air wedstrijd waren o.a.: Frans Bianchi, Robin Akkerman, Ariën Winkel, Ineke Mahieu, Lia Schäfer, Nop Lambriex, Antonie van Gelder, Piet Groenendijk, Bikkel Artist, Bojoura Stolz, Peter van Berkel, Marloes Henger, Patricia Kornaat, Esther van der Eerden en een vijftal Urban Sketchers. Zo is het plein-air festival bewezen een vaste plek in te nemen in de landelijke plein-air evenementen zoals Noordwijk aan zee.

Voor het stadhuis was het kinderplein gesitueerd, zodat ouders vanaf de terrassen zicht hadden op de kinderen. Hier was een nostalgische doe-kermis opgesteld met ballengooien en eendjes vissen en vangen. Daarnaast stond kindercircus Kabel met artiesten om kinderen diverse circustrucs eigen te maken. Even verderop werd een uitvoering gegeven van de Vlaardingse en Schiedamse dansschool.
Voor de muzikale omlijsting was een nostalgisch podium opgebouwd met optredens van de New Latin Sound, een gezellig salsa en swing optreden, gevolgd door het Don Hans Swing Quintet met zwierige zigeunermuziek, gevolgd door een spetterend optreden van het Robby Alberga Quartet. Vooraf aan de opening deed de beiaardier een prachtig klokkenspel ten gehore brengen over de Markt en omgeving. Iets wat typerend is voor dit stukje historische stad. Voor het locatie en straattheater is dit jaar gekozen voor Malabarista met zijn circusfiets show. Ook dit trok veel belangstelling en veel publiek. Op verschillende plaatsen rondom de kerk deed Schrott zijn prachtige kleinschalige optreden met zijn mimiek en poppenspel.

Op de zondag is aan het einde van de middag is het plein-air festival gejureerd door de wethouder van kunsten cultuur, bijgestaan door de vakjury (Hans Rikken(kunstenaar), Cees Eykelenboom (organisator) en Marja van der Have (bestuurslid stichting). Vanwege een bijdrage van stichting Vlaardingen 750 kon er een prijs worden uitgereikt aan de winnaar van de plein-air wedstrijd van 750 euro. Deze prijs is feitelijk uitgereikt door de publieksstemming omdat het bezoekende publiek werd verzocht hun stem uit te brengen.

Ineke Mahieu is de winnaar geworden. Daarnaast is het monumentale werk van Esther van der Eerden in het stadhuis geplaatst.

Ofschoon het festival en het terrein zich uitstekend leent voor een kleinschalige aanpak, zijn er, waarschijnlijk vanwege de goede communicatie, naar verwachting meer dan 4.500 bezoekers geweest, groot en klein, gezin en familie, bewoners van de eigen stad en omliggende steden.

Sponsoren en deelnemende partijen:Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief