Live Tekenmuur

Kunst

Kade40

hele feestperiode

Hoe kan je kinderen laagdrempelig en creatief kennis laten maken met de geschiedenis van Vlaardingen? KADE40 ontwikkelde samen met educatief projectenbureau KITE een concept waarbij kinderen hun eigen tekening van het platte vlak konden halen en in de geschiedenis van Vlaardingen tot leven kunnen wekken.

Ontwerpproces van de tekenmuur
Het concept moest eerst van het platte vlak af komen. Samen met creatief programmeur Jan Bijster werd het idee verder onderzocht. De tekenmuur moest meer worden dan een workshop of een tool op een tablet. Het moest de aandacht trekken in de hal van KADE40.
Een plek worden waar kinderen zelfstandig of met een ouder kunnen ontdekken. Om deze reden werd aan een arcadekast gedacht, maar er kwam ook inspiratie uit de kant van een DJ booth. Alsof je de performer bent achter de tafel. Met deze input werd het eerste ontwerp gemaakt voor een groot robuust ding met licht en knoppen, dat je wel aan wilde raken.

Na het ontwerpproces was de volgende stap het betrekken van installatiebouwer Paul Slot. Op basis van de eerste gemaakte ontwerpen ging hij aan de slag met de realisatie van de muur, aansluiten van de elektronica, testen van het programma en uiteindelijk het plaatsen in de hal.

Achtergronden
Voor de achtergronden ontwierpen Vlaardingse kunstenaars en illustratoren afbeeldingen op basis van een selectie van momenten uit de canon van Vlaardingen. Met een druk op de knop maakte je een sprong in de tijd en vloog je door 750 jaar geschiedenis heen. De achtergronden kwamen echt tot leven met kleine animaties.

De eerste periode na plaatsing was gericht op het testen en onderzoeken hoe kinderen ermee omgingen. Er waren een aantal technische problemen, waarna de tekenmuur uiteindelijk goed werkte. Tijdens verschillende evenementen is het ook nog ingezet als workshop om kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van Vlaardingen. En daarnaast ook de combinatie tussen fysiek en digitaal werken. De maakbaarheid van technologie werd zichtbaar in de hal van KADE40.

Hoe werkt dat dan, zo’n tekenmuur?
STAP 1. Kies een achtergrond met de groene knop.
Er komen verschillende beelden voorbij uit de geschiedenis van Vlaardingen.
STAP 2. Maak een figuur
Teken, knip, plak, vouw. Maak een persoon, dier of figuur die je onderdeel kan laten zijn
van de gekozen achtergrond.
STAP 3. Knip je figuur uit
Zorg dat alle witte randen om je figuur weg zijn en alleen je kunstwerk overblijft.
STAP 4. Maak een foto
Leg je figuur in het midden van de tekenmachine. Maak met de rode knop een foto. Je
gemaakte kunstwerk verschijnt nu op het scherm.
STAP 5. Bewegen
Doe een stap naar achteren en beweeg je lichaam, je figuur beweegt nu met je mee.

Sponsoren en deelnemende partijen:Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief