Ode aan de Stad

Erfgoed

Museum Vlaardingen

16 jun t/m 7 jan

1273. Vlaardingen ontvangt uit handen van Floris V stadsrechten. De Vlaardingers krijgen hiermee meer autonomie en vrijheid. Zij kunnen tolvrij handel drijven en krijgen een eigen bestuur en eigen rechtspraak. Het verkrijgen van stadsrechten was heel belangrijk voor de ontwikkeling van de stad. 

Nu, 750 jaar later, worden bestuur, belastingen en rechtspraak voornamelijk op landelijk, of zelfs op Europees niveau geregeld. Wat 750 jaar geleden Vlaardingen tot stad maakte, speelt tegenwoordig dus nauwelijks meer een rol. Waarom vieren we dan dat we 750 jaar stadsrechten hebben? Wat is eigenlijk een stad?

Catwalk van Vlaardingen
Deze tentoonstelling zette de STAD in de schijnwerpers en nam je mee op een zoektocht naar de stedelijke identiteit. Op de Catwalk van Vlaardingen ontdekte je bijzondere, maar ook alledaagse voorwerpen uit de afgelopen 750 jaar, die bepalend waren en/of zijn voor die identiteit. Veel van de objecten waren nooit eerder getoond, omdat ze pas recent aan de museumcollectie zijn toegevoegd, of omdat ze in het herwaarderingstraject zijn herontdekt. Ook waren er bijzonder bruiklenen van uit de archeologische en archiefcollecties van de stad te zien. De Catwalk begon en eindigde met waar het dit jaar allemaal om draaide: de Stadsrechten. De Vidimus uit 1590 was te zien, een van de oudst bewaarde documenten waarop de Vlaardigse stadsrechten uit 2273 zijn staan vermeld. Maar ook de nieuwe stadsrechten, die op 14 mei 2023 aan de stad zijn aangeboden, ontbraken niet in deze tentoonstelling.

Maquettes
Drie maquettes vormden de ‘showstoppers’ van de tentoonstelling, elke maquette vertegenwoordigde een belangrijke periode uit 750 jaar stadsgeschiedenis. Je zag de stad letterlijk ontstaan en uitgroeien tot het Vlaardingen zoals we dat nu kennen. 

Aan het eind van de Catwalk keken we hoe de Vlaardingers 750 jaar stadsrechten vierde en vroegen we: Wat maakt Vlaardingen eigenlijk jouw stad?

Sponsoren en deelnemende partijen:Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief