Onderwijsaanbod ‘Vlaardingen 750’ gelanceerd

Kijkdozen maken met historische Vlaardingse verhalen, een hoorspel bedenken met middeleeuwse geluiden en jezelf verdiepen in het perspectief van de hoofdrolspelers in 1273 in de nederzetting Flardinga. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe scholieren het jubileumjaar ‘Vlaardingen 750’ kunnen meebeleven. Met een druk op de knop lanceerde wethouder Jacky Silos op donderdag 16 maart 2023 een speciale Vlaardingen-750-website voor het onderwijs. Het aanbod is bedoeld voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs en omvat activiteiten en lesmateriaal, voor in de klas en daarbuiten.

De kick-off van de onderwijswebsite was bij KADE40. Het kunstcentrum is nauw betrokken bij Vlaardingen 750 en vervult in het jubileumjaar van de Vlaardingse stadsrechten een belangrijke rol als 'verbinder' tussen deelnemende organisaties en scholen. 

Het onderwijsaanbod over Vlaardingen 750 jaar is toegevoegd aan de bestaande website van KADE40. Via deze website maken veel scholen al gebruik van het lesaanbod op het gebied van kunst en cultuur, waardoor de website inmiddels goed bekend is. Scholen kunnen zich hier inschrijven voor activiteiten en worden geïnformeerd over hoe ze aan de benodigde materialen kunnen komen. Op deze manier hebben ze alles in één overzichtelijke omgeving bij de hand.

750 Dingen Doen
Scholen kunnen nu ook kiezen uit een Vlaardingen-750-menu, dat in de komende tijd nog groeit. Ze kunnen wel ‘750 Dingen Doen’. Bijvoorbeeld met de groep naar de tentoonstelling in Museum Vlaardingen ‘Van hout naar goud!’ en/of met z’n allen tekeningen maken op vlaggenlijnen, ter versiering van het Stadskaravaan-festival in hun wijk. Maar ook meedoen met een hockeytoernooi voor teams van allerlei scholen en/of een sportdag organiseren op het ExpoCamp in het Krabbepark. 

Het gaat zowel om activiteiten voor in de klas/school als om activiteiten op locatie. Ze zijn soms speciaal voor het onderwijs bedacht of ze sluiten aan op het jubileumprogramma voor iedereen. Elke school kan op zijn eigen manier vormgeven aan het jubileumjaar. 

Tekenmuur
Tijdens de kick-off van de website in KADE40 is ook een interactieve tekenmuur gepresenteerd, die speciaal voor Vlaardingen 750 is ontwikkeld. Kinderen kunnen bij KADE40 hun getekende figuur door een scanner tot leven wekken en op de muur projecteren. Op de muur zijn afbeeldingen te zien van de geschiedenis van Vlaardingen, gemaakt door Vlaardingse kunstenaars. Zo maken kinderen op een laagdrempelige en speelse manier kennis met de geschiedenis van hun eigen stad.

Met het uitgebreide aanbod aan activiteiten worden de scholen volop betrokken bij dit jubileumjaar en kunnen ze hun leerlingen op een leuke en leerzame manier kennis laten maken met de geschiedenis van hun eigen stad. Meer weten? Kijk op www.vlaardingen750.nl/onderwijs.

Sponsoren en deelnemende partijen:Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief