Opening tentoonstelling 750 Jaar Vlaardingen

In het kader van het 750 jarig bestaan van de stadsrechten, organiseert het Streekmuseum Jan Anderson een tentoonstelling over ‘750 jaar Vlaardingen’.
Deze zal worden geopend door de heer prof. Dr. Johan ter Molen, voormalig directeur van Museum Boymans van Beuningen en het Rijksmuseum Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daarnaast zal de heer prof. Dr. Frits van Oostrom een korte lezing geven over Floris de Vijfde die de stadsrechten voor Vlaardingen heeft bevestigd.

De opening vindt plaats op woensdag 19 april om 14.00 uur in de Bethelkerk aan de Burgemeester Verkadesingel 26, Vlaardingen.

Het Streekmuseum toont in deze tentoonstelling de geschiedenis van Vlaardingen. Voordat Vlaardingen zijn stadsrechten verkreeg kwam Willibrord in opdracht van de Paus van uit Ierland naar Vlaardingen om een houten kerkje op de Markt te stichten.

Na de tolheffing van Dirk III in 1018, gaf graaf Floris de Vijfde de zo verlangde stadsrechten waardoor de bewoners in geheel Holland de goederen belastingvrij konden aanbieden. Floris had in Vlaardingen zijn Hof. 

De belangrijkste inkomsten voor Vlaardingen was de koopvaardij op de oostzeelanden en de landbouw in de stad en rondom Vlaardinger-Ambacht. Later kwam de visserij als motor voor de stad en groeide Vlaardingen uit als de grootste en belangrijkste vissershaven van Nederland.

Niet alleen de visserij was belangrijk ook het ‘Vlaardings lekkers’ zoals de ijsmoppen, ijzerkoekjes, de broeder, van Toor Schelvispekel en de haring koekjes van Patisserie Royal. 

Te zien zijn materialen die het museum heeft ontvangen van de verschillende burgemeesters. Veel historisch materiaal wordt getoond zoals de vlag van de Willem de Zwijger Padvindersgroep welke zij van Prins Hendrik hebben ontvangen. Tevens tonen wij naoorlogse successen, zoals het Kolpabad met een 50 mtr. wedstrijdbad (gebruikt door de Olympische zwemploeg in 1956). De Stadsgehoorzaal, die geen schouwburg mocht worden genoemd, de Beneluxtunnel welke werd bemand met de overbodig geworden melkboeren en tevens het Holy Ziekenhuis.

Tenslotte de Rederijkers vanaf 1517, de Tol van 1809, de vier nieuwe molens aan de Galgkade en de trekschuit uit de 17e eeuw.

De tentoonstelling in het Streekmuseum Jan Anderson toont in 48 vitrines, voor elk wat wils over de geschiedenis van Vlaardingen. 

Het museum is de gehele ‘Feestmaand’ mei iedere middag van 2 tot 4 uur geopend.
Daarnaast iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.  
Gratis toegang.

Streekmuseum Jan Anderson, Ketelweg 50, 3135 GM Vlaardingen.

Foto Hans Bakker

Sponsoren en deelnemende partijen:Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief