Vlaardingen, een Wereldatelier

Cultuur

De Windwijzer

13 mei presentatie

In de Windwijzer gebeurt van alles. Kunnen mensen elkaar ontmoeten, er zijn er veel activiteiten. De oproep van Vlaardingen 750 om dingen te doen VlaarDINGEN doen en mensen met elkaar in verbinding te brengen bracht ons op het idee om iets nieuws - het Wereld-atelier- te starten.

Op woensdagochtend kwamen vrouwen uit verschillende culturen bij elkaar om met naald en draad creatief bezig te zijn: haken, breien en naaien. Op een creatieve manier maakten de vrouwen kennis met elkaar, met elkaars cultuur. Ze konden zich ontplooien en ‘spelenderwijs’ de Nederlandse taal ontwikkelen. Er was een goede sfeer, er werd gelachen en geluisterd naar elkaar. Leren werken met de naaimachine en patronen, knippen van stof, het moest allemaal uitgelegd worden. Soms was het handen- en voetenwerk. Voor de vrijwilligers was het niet altijd eenvoudig. 

We begonnen met een tas, na een schort zijn we gaan werken aan het maken van een jurk. Als basis hebben een patroon gekozen van een middeleeuwse jurk en het blijkt dat die tegenwoordig nog steeds gedragen wordt door vrouwen uit verschillende landen.
Op 13 mei was er een presentatie in de Windwijzer. We hebben moeten afzien van het plan om een modeshow te houden. Dit werd door de vrouwen als te bedreigend ervaren.  Het was een gezellige, feestelijke middag. Er was veel belangstelling. Kleding, tassen en schorten en jurken werden bewonderd. De vrouwen hadden lekkere hapjes gemaakt, er was een dans, er werd gezongen. Na de presentatie zijn we niet gestopt met het Wereld- atelier.  En ook na de zomervakantie zijn we doorgegaan. De vrouwen vinden fijn om elkaar te ontmoeten, het is gezellig, ze  zien naar elkaar om. We merken dat de vrouwen zich beter zijn gaan uiten, ze zijn trots dat ze iets kunnen maken. We zijn blij dat we dankzij Vlaardingen 750 het Wereld-atelier hebben kunnen starten. En hopen  er lang mee door te gaan.  

“Het is heel gezellig op het Atelier. We kletsen en breien tegelijk.”
Een deelneemster

Sponsoren en deelnemende partijen:Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief