Bonte mix winnende brieven aan graaf Floris V

Vijf briefschrijvers aan graaf Floris V zijn in de prijzen gevallen. De inzenders reageerden op de oproep: Help jij graaf Floris V bij zijn verkenning van Vlaardingen, zodat hij korte maar krachtige ‘nieuwe stadsrechten’ kan schrijven? Bij de prijsuitreiking op donderdag 11 mei was graaf Floris V van de partij.

De graaf wilde inside-information over het Vlaardingen van nu. Hij bezoekt de stad op zondag 14 mei om bij de officiële 750ste stadsverjaardag aanwezig te zijn.

De jury bestond uit burgemeester Bert-Wijbenga-van Nieuwenhuizen, schrijver Alex Boogers en museumdirecteur Léanne Selles. De burgemeester: “De winnaars tonen een mix van wat er leeft in de stad. Trots en kritiek gaan hand in hand. Ons viel vooral de aandacht voor het historische erfgoed op. Maar ook stipte een jonge briefschrijver aan dat Vlaardingen zijn best doet om de stad groener te maken en dat sommige kruispunten voor een kind nog best gevaarlijk zijn. Ik denk dat de graaf wel een beetje op weg is geholpen.”Winnaars
De brieven van Cees Burggraaf, Jan van Hees, Jack van der Meer, Floris Moekestorm en de Marktbuurt Vreugdevuur Organisatie spraken de jury het meeste aan.

Cees Burggraaf houdt een warm pleidooi om de getijdenkreek de Vlaarding te gedenken, waarlangs de vroegste bewoners van Vlaardingen woonden: ‘Besef dat deze Vlaarding tot ons oudste culturele erfgoed behoort. Deze restanten van de Vlaarding zijn ouder dan al onze ‘stenen’ monumenten.’

De jury over deze brief: De schrijver vraagt aandacht voor iets dat nu niet meer zichtbaar is, maar wel aan de bron ligt van het ontstaan van Vlaardingen. Hij legt een mooie verbinding tussen heden en verleden.

Jack van der Meer legt Floris V het een en ander uit over het leven in het jaar 2023. Hij pleit voor het behoud van de eeuwenoude monumentale panden in de stad, zoals de Visbank en de Grote Kerk. Ook gaat hij in op de samenstelling van de bevolking van Vlaardingen: ‘Vele mensen uit andere landen wonen hier permanent of tijdelijk. Vaak liggen hier oorlogen aan ten grondslag. Vlaardingen staat voor hen open. Mensen met alle mogelijke kleuren. Ten slotte bestaat onze Vlaardingse vlag uit de primaire kleuren rood, geel en blauw. Uit deze basiskleuren zijn alle kleuren opgebouwd. Onze stad doet dat eer aan.’ 

De jury over deze brief: De schrijver richt zich met inlevingsvermogen en trots tot de graaf. Hij heeft zijn brief mooi aangeleverd op perkamentachtig papier opgerold met een touwtje eromheen.

Hoewel hij het vreemd vond om een brief te schrijven aan iemand die al eeuwen dood is, schreef Jan van Hees de ‘Geachte Heer van Holland’ een hartstochtelijk en kritisch epistel: Uw middeleeuwse stadskern verloedert: de staat van onderhoud van het historische stadhuis is slecht, de kozijnen zijn verrot, de luiken zijn al jaren weg en niemand weet waar ze zijn.

De schrijver gaat in op de kloof tussen burgers en bestuurders. Hij vermoedt dat de inhoud van zijn brief niet in de prijzen zal vallen.
De jury over deze brief: We hebben vooraf aangegeven dat de brief ook tegendraads mocht zijn. Wij vonden de brief mooi geschreven. De schrijver steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Over de inhoud valt te discussiëren en dat is goed. 

De tienjarig Floris Moekestorm schreef zijn brief samen met zijn moeder. Hij noemt zich vrolijk Floris M, de 1000ste, aangezien Floris V, Floris de Vijfde is. Hij besluit zijn brief met een vraag: Vlaardingen is een leuke stad, nadat we stadsrechten hebben gekregen is er veel veranderd en verbeterd, maar er zijn best nog wat verbeterpuntjes, wat vindt u?

De jury over deze brief: Een jonge naamgenoot die de moeite neemt om een graaf uit de 13e eeuw een brief te schrijven, dat vinden wij leuk en te waarderen.

De Marktbuurt Organisatie Vreugdevuur heeft een echte hartenkreet geslaakt. Zij willen graag het vreugdevuur terug: Vuur zorgt al eeuwenlang voor verbinding, een lekker kampvuurtje, gezellig bij de open haard of potkachel en zo ook de vreugdevuren voor de viering van het nieuwe jaar […] Het zal in de historische boeken worden geschreven als ‘Niemand is zo trots op hun stad als de Vlaardingers die het 750-jarige bestaan van hun stad vierden tot op de laatste dag, de laatste minuut, de laatste seconde van het jaar’.

De jury over deze brief: Er zit liefde voor de traditie in deze brief en dat voel je. De politiek heeft besloten de vreugdevuren te verbieden en in die discussie mengen wij ons niet. Respect en begrip voor de schrijvers van deze brief hebben we zeker, want de trots op Vlaardingen spat ervanaf.

In de prijzen
De winnaars kregen een weekend voor twee personen op ExpoCamp Vlaardingen en de nieuwe roman ‘Wij zijn van diamant’ van Alex Boogers, waarin het Vlaardingse verleden en heden een prominente rol spelen. De winnende brieven zijn op www.vlaardingen750.nl te zien en krijgen een plek op de tentoonstelling Ode aan de Stad in Museum Vlaardingen van 16 juni t/m 30 september.

De winnende brieven kun je lezen via deze link.

Foto: Willem Lagerman

Sponsoren en deelnemende partijen:Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief